Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 3 вересня 2014 р.

Великі жінки в історії України



Низку розповідей про видатних українських жінок зеверщуємо історіями життя й творчості легенди української сцени, народної артистки України Ніни Матвієнко та найяскравішої зірки на небі сучасного українського письменництва — Ліни Костенко.

Розповідь 6.
 
Українським соловейком назвав Дмитро Гнатюк Ніну Матвієнко. І справді, у неї неповторний фольклорний стиль співу. Ніна — дуже тонка душа, завжди безпосередня у своєму співі. Сольний спів Матвієнко своєрідний, оригінальний. Він, як чисте ранкове повітря, непомітно проникає в серце, зачаровує магією м'якого голосу, глибиною почуттів, трагізмом людським. Співачка майже ніколи не повторює один і той же репертуар. Майстерністю народної артистки України, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка Ніною Матвієнко захоплювались у багатьох країнах. Найбільшої глибини сягнула співачка у виконанні народної пісні.
Вона наділена універсальним за тембром та виразністю ніжним чарівним голосом. У репертуарі співачки велика безліч народних пісень, серед яких обрядові, ліричні, грайливо-гумористичні, пісні-балади та українські пісні культурно-історичної доби ХVІІ-ХVІІІ століть. Ніна Матвієнко постійно співпрацює з відомими вітчизняними композиторами сучасності.
Талант Ніни Митрофанівни розкрився і в театральній та кінематографічній галузях. Вона брала участь в телевиставах, художніх фільмах, радіовиставах. Озвучила також низку науково-популярних, хронікально-документальних кінофільмів, декілька теле- та радіопрограм. Її народність бере витоки з історії отчого краю, його легенд, балад, від мудрої селянської філософії, в основі якої — розум, доброта, внутрішній протест проти неправди.
Народилась Ніна Матвієнко на Житомирщині. У сім'ї було одинадцятеро дітей. З дитинства любила читати, мала веселий характер, легко сходилась з людьми.. Після школи пішла працювати на Коростеньський завод «Хіммаш», улаштувавшись кранівницею. Мрією дівчини було вступити до студії театру.
Закінчивши в університеті факультет української мови та літератури, пізнавши історію пісні, вона стала співачкою.
Коло її захоплень різноманітне, але найближчою стала пісня. Голос цієї співачки не повториш. Кожний твір у її виконанні — маленька сповідь про все, що хвилює людину. Ніна Митрофанівна не стоїть осторонь подій, які відбуваються в нашій країні, і примушує інших не чекати «манни небесної».
Прислухайтесь, як співає Ніна Матвієнко, і ви станете щедрішими, чистішими в помислах і ділах своїх. Її відвертості, щирості й привітності не можна не позаздрити… Бо чи знайдеться ще десь людина — «співочий символ країни», «берегиня народної пісні», «легенда української сцени», якій стоячи аплодують не лише на рідній землі, а й у найвіддаленіших закордонних куточках, яку Бог обдарував золотим голосом і яка, попри світове визнання, винагороди та почесті була б такою доброзичливою і простою.

Розповідь 7.
Жінка з легенди — так називають Ліну Василівну Костенко, найяскравішу зірку на небі сучасного українського письменництва.
Українській літературі таланить на великих жінок. Ліна Костенко — поетеса вищої інтелігентності та порядності, не ласа ні до слави, ані до почестей. У творчому житті вона залишалася сама собою.
Ніжний лірик, глибокий філософ — привернула увагу до своєї поетичної творчості ще в 1950-1960 роках. Її справедливо називають однією з предтеч поетів-шістдесятників, її самобутній талант шукав нові теми та проблеми, нові барви для своєї творчої палітри.
Шлях поетеси в літературі був складним, неоднозначним. Перший успіх. А потім 16 років вимушеного мовчання.
Ліна Костенко з тих поетів, які здатні крізь людське бачити національне, переходячи одразу на загальнолюдський рівень. Вона не байдужа до проблем нашого сьогодення.
Поезія Ліни Костенко торкає серця читачів, по-справжньому хвилює та змушує замислитись про сенс свого власного життя.
Її самобутня творчість характеризується ідейно-тематичним і жанровим розмаїттям ліричних і лірико-епічних творів. Свого часу Ліна Василівна стала легендою в українській літературі, як і героїня її твору Маруся Чурай.
Українській літературі поталанило, що в ній є постать, яка життям і творчістю утверджує благородство вищих мистецьких принципів.
Щастя... У кожної людини воно своє. Якою ж буде та життєва стежина? Хочеться жити відкрито, не ховаючись, не тікаючи від труднощів.
Найбільше щастя — відчувати, що ти потрібен людям. Прожити своє життя так, щоби бути людиною в широкому розумінні цього слова. Народна мудрість каже, що людина - творець свого щастя. Справжнє щастя - це передусім уміння любити життя й людей. І вчить цього нас безсмертна поезія Ліни Костенко.
Про українську жінку сказано і написано чимало. Вона надихала і поетів, і малярів, і композиторів — є Музою, Матір`ю, великою Трудівницею. Завжди оберігала свій рід. І не раз їй доводилося ставати войовницею на полі битви за гідність українського імені, за майбутнє України. Про цих та інших видатних жінок України можна дізнатись більше, відвідавши відділ читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Читайте та отримуйте естетичне та моральне задоволення від прочитаного!
                             Валентина Вітенко, 
                             бібліотекар відділу читального залу

1 коментар:

  1. Шановні колеги! Вітаю з блогерською відзнакою Liebster Blog Award. Її отримує один блогер від іншого за проведену роботу. Подробиці читайте тут: http://mistorykharkiv.wordpress.com/2014/09/12/блогерська-відзнака/

    ВідповістиВидалити