Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

"Ольга Кобилянська: відома і незнайома"

З нагоди відзначення 150-річчя від дня народження видатної української письменниці Ольги Кобилянської в читальному залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася літературно-музична композиція «Ольга Кобилянська: відома і незнайома»
Роджена на Буковині в малім містечку в Гура-Гуморі року 1863, 27 падолиста, в глибині гір карпатських, яко донька небагатих родичів», – писала Ольга Кобилянська в автобіографії 1903 року.
У нинішньому, XXI столітті Ольга Кобилянська гарантовано була б однією з тих особистостей, яких бажано і престижно запрошувати на резонансні теле– та радіошоу, літературно-мистецькі акції, диспути, дискусії і т. п. З нею було б цікаво розмовляти про мораль, етику, естетику, релігію, театр, кіно, живопис, літературу, про митця та загал, про становище й роль у суспільстві чоловіків і жінок, про батьків і дітей, про матеріальне і духовне, національне та інтернаціональне, про народ і його провідників тощо. Було б цікаво, бо якраз отакі й дотичні теми спонукали її до літературної праці, давали матеріал для окремо занотованих спонтанних роздумів, для записів у щоденниках, для листів, для нечисленних публічних виступів.
У пам'яті найчастіше зринають слова знаного вітчизняного майстра слова Василя Земляка: «Ольга Кобилянська була великою письменницею, бо час нічого не заподіяв її творам, а тільки утвердив їх у нашому народі, приніс їх у новий світ такими ж великими, самобутніми і неповторними, якими вони були зразу ж після своєї появи».
Відтоді минуло багато часу, але Ольгу Кобилянську, її творчу спадщину аналогічно сприймають і сучасні читачі. Аби збагнути причини цього, недостатньо пам'ятати загальновідому, начебто скромну та неоднозначну самохарактеристику письменниці: «Одна праця, одне перо та власне моє я зробили мене тим, чим я є, – робітницею свого народу». 
Визначальну роль у формуванні її особистості, становленні мистецького таланту відіграла сім'я видатної української письменниці. Рідні Ольги Кобилянської – люди різних професій, уподобань і захоплень – намагалися допомогти їй у житті, в літературних пошуках. Все життя Ольги Кобилянської та її родини було пов’язане з музикою.
Саме цій темі - темі родини і присвячена ця літературно-музична композиція, яка була наповнена музичними творами у виконанні студентів інституту мистецтв ТНПУ ім.. Володимира Гнатюка.    

                                                                         Оксана Содомора, 
                                                                         головний бібліотекар відділу читального залу ОУНБ


                                                                          

Немає коментарів:

Дописати коментар